MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Trimitere în judecată - evaziune fiscală - SUPC - PÎCCJ

                                                                                                          19 mai 2017

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CHIRU EUSTAŢIU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală (36 acte materiale).

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:

În perioada mai 2011 – februarie 2014, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, inculpatul Chiru Eustațiu (de profesie avocat) a înregistrat în contabilitatea respectivei societăţi achiziţii fictive de servicii sau de bunuri care în realitate nu au avut loc, de la un număr de 6 societăţi comerciale, sustrăgându-se în acest mod de la plata datoriilor fiscale, reprezentând TVA.  Înregistrarea în contabilitate a acestor achiziţii a determinat ca în intervalul 2011 - 2015, la finalul fiecărei perioade fiscale, societatea menționată mai sus să figureze cu sold negativ al TVA.

Prin infracțiunea săvârșită, inculpatul Chiru Eustațiu a prejudiciat bugetul statului cu suma de 369.593 lei, din care până în prezent a fost recuperată suma de 247.175 lei.

Procurorii au propus instanței menţinerea măsurilor asigurătorii instituite prin ordonanţă asupra a două imobile situate în orașul Voluntari, județul Ilfov.  

 Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.