MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Trimitere în judecată - evaziune fiscală ş.a. - PCA Cluj

                                                                                                  23 octombrie 2017

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curte de Apel Cluj au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor PAŞCA ALEXANDRU VICTOR, STOIA IOAN, ODĂGESCU ANCA VIRGINIA, VĂLEAN MARIA, PAP IRIMIE, NECULA CORNELIA, VÂNTU VIRGIL, STĂNESCU BRÎNDUŞA ELENA şi ARMAŞ SIMION sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:

În perioada 2010-2014, inculpatul Paşca Alexandru Victor, în calitate de administrator al SC A.G. SRL şi SC T.A. SRL  a procedat la achiziţia de bunuri fără plata TVA de la furnizori reali din România prin interpunerea unor societăţi comerciale din Ungaria, urmată de evidenţierea unui lanţ de operaţiuni de achiziţii şi livrări fictive, prin intermediul societăţilor controlate de complici, marfa ajungând, din punct de vedere al documentelor la cele două societăţi comerciale ca şi achiziţie internă cu posibilitatea de deducere a TVA, în condiţiile în care obligaţia de plată a taxei era preluată de societăţile fantomă interpuse, fară a fi îndeplinită vreodată.

Plata furnizorilor reali din România era asigurată din conturile celor două societăţi comerciale prin intermediul firmelor din România şi Ungaria controlate de complici. Practic, la furnizorii reali ajungea doar preţul fară TVA (ca urmare a presupusei livrări intracomunitare) în condiţiile în care sumele reprezentând TVA erau deturnate pe traseul transferurilor succesive între societăţile interpuse şi în final erau ridicate în numerar, fiind reintroduse în circuitul economic prin aşa-zise creditări ale celor  două societăţi comerciale făcute de inculpatul Paşca

Alexandru Victor în nume propriu sau în numele unor membrii ai familiei.

Inculpata Vălean Maria, în calitate de administrator de fapt al S.C. N.M.G. SRL (pe lângă ajutorul dat inculpatului Paşca Alexandru Victor în cadrul mecanismului de fraudă menţionat), a evidenţiat în actele contabile ale acestei societăţi şi alte operaţiuni fictive de achiziţii, sustrăgându-se de la plata TVA în sumă de 1.070.965 lei.

Prin infracțiunile săvârșite, inculpaţii au creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 8.015.102 lei (aprox. 1.780.000 euro).

În cauză au fost instituite sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor (terenuri, construcţii, apartamente, autoturisme, autocamioane), până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat, prin rechizitoriu propunându-se valorificarea anticipată a bunurilor mobile sechestrate.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Cluj.  

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.