MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Trimitere în judecată – evaziune fiscală  - SUPC – PÎCCJ

                                                                                                   1 septembrie 2020

 

                                                                                                           

 

                                                                       

COMUNICAT

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. 1 lit. c cu referire la alin. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul Penal (10 acte materiale).

În urma cercetărilor efectuate au rezultat următoarele:

Inculpatul, în perioada ianuarie - octombrie 2012, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (societate cu un comportament economic de tip fantomă), încălcând dispozițiile art. 156 din Codul fiscal (în vigoare la data faptelor), a evidențiat în mod fictiv în documentele legale depuse la A.N.A.F. sume fictive generate de efectuarea unor achiziții fictive de carburanți  de la două societăți comerciale, ambele firme-fantomă. 

Procedând în acest mod a creat aparența unui cadru economic legal prin declararea/raportarea unei creanțe față de bugetul statului, respectiv TVA dedusă în mod nelegal, evidențiere care a avut drept consecință deducerea valorii TVA-ului aferent operațiunilor fictive de achiziții și, totodată, înregistrarea pentru perioada de referință a valorii cheltuielilor ca bază impozabilă a TVA-ului, cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, motiv pentru care erau nedeductibile.

Astfel s-a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu total în sumă de 3.795.515 lei (851.776 euro), nerecuperat și pentru care A.N.A.F. se constituie parte civilă.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.