MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Seminar regional dedicat prevenirii genocidului si atrocitatilor in masa

                                                                                              10 septembrie 2019

 

COMUNICAT       

 

 

 

            

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În perioada 9-11 septembrie 2019 Ministerul Public și Institutul Auschwitz pentru Pace și Reconciliere (A.I.P.R.), cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, organizează la Iași primul seminar regional dedicat prevenirii genocidului și atrocităților în masă, acțiune subsumată Rețelei naționale pentru prevenirea genocidului și cercetarea multidisciplinară a gropilor comune.

            Cu prilejul deschiderii seminarului, domnul procuror general adjunct Răzvan Horațiu Radu  a subliniat importanța consolidării formării profesionale a experților români implicați în investigații penale și atenția pe care Ministerul Public o acordă investigațiilor realizate în astfel de cazuri.

            Seminarul urmărește analizarea conceptelor de genocid, atrocitate, precum și a proceselor prin care are loc genocidul. De asemenea va fi examinat rolul justiției în societățile post conflictuale, acordând o atenție deosebită investigațiilor privind gropile comune și vor fi diseminate experiențele directe ale vorbitorilor invitați din Bosnia Herțegovina și România.

Totodată seminarul își propune încurajarea dialogului cu privire la memoria atrocităților din România din perioada Holocaustului și a comunismului.