MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Acordarea diplomei de excelență a Ministerului Public domnului profesor Nicolae Volonciu

 13 iulie 2018

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, la sediul instituției, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, i-a conferit domnului prof. univ. dr. H.C., NICOLAE VOLONCIU, profesor emerit al Universității din București și reputat specialist în drept procesual penal, Diploma de excelență a Ministerului Public pentru activitatea în slujba Justiției și contribuția la educarea a numeroase generații de studenți ce au devenit ulterior procurori.

În cadrul aceleiași ceremonii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a oferit Diploma pentru întreaga activitate desfășurată în profesia de magistrat doamnei Iulia Petrescu, domnului Mircea Petrescu și domnului Liviu Popescu, care s-au pensionat de curând.

Totodată, în prezența procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loca lansarea cărții ”Amintiri din patru țări”, apărută la Editura Solomon, un volum de memorii al domnului Nicolae Volonciu. Aceasta a fost prezentată de procurorul general, domnul Augustin Lazăr, după care autorul a făcut o incursiune în istoria celor ”patru țări” în care a trăit începând cu 1927, anul în care s-a născut: Regatul României, Republica Populară Română, Republica Socialistă România și, în final, România.

Totodată, având în vedere contribuția la redactarea legislației penale în îndelungata sa activitate profesională, profesorul Nicolae Volonciu a punctat aspecte privind legate de istoria și evoluția codurilor penale în România, de la Codul penal din 1864, trecând la codurile din 1938 și 1968, ajungând până la cel în vigoare în prezent. ”Am avut norocul să fiu ultimul asistent al profesorului Vintilă Dongoroz, de la care știu istoricul procedurii penale din România. Iar Vintilă Dongoroz știa de la profesorul Ioan Tanoviceanu (născut în 1858) care la rândul său îl știa de la exponenții generației pașoptiste, educate la Paris”, a evocat cu umor profesorul Nicolae Volonciu.   
De asemenea, domnul profesor Nicolae Volonciu s-a referit în prelegerea sa la statutul procurorilor, a căror independență a avut de suferit în anumite contexte istorico-politice.

”Cui aparține acțiunea penală? Statului, conform sistemelor de drept din unele țări, sau societății, conform altora. Toată lumea admite însă că trebuie să ne păzim de infractori”, a concluzionat profesorul Nicolae Volonciu.

Menționăm că domnul Nicolae Volonciu a fost șef de promoție la Facultatea de Drept a Universității din București în anul 1950, an în care și-a început activitatea didactică ca asistent al celebrului profesor Vintilă Dongoroz, creatorul codurilor penale din 1968. De atunci a activat fără întrerupere, în prezent fiind profesor consultant la Facultatea de Drept. A primit numeroase premii și distincții pentru activitatea sa științifică, președintele României conferindu-i pe 1 decembrie 2017 Ordinul Național ”Steaua României” în grad de cavaler.

poza_c_13072018_1.jpg

poza_c_13072018_2.jpg

poza_c_13072018_3_0.jpg

poza_c_13072018_4.jpg

poza_c_13072018_5.jpg