MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Precizari - Informatii false referitoare la PG al PICCJ

15 ianuarie 2019

 

 

Precizări privind informațiile false lansate de unele instituții media referitoare la soluționarea” de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei cauze referitoare la domnul  Klaus Werner Iohannis

 

 

În continuarea comunicatului de presă din data de 9 ianuarie 2019, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

Dosarul nr. 595/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, privind formularea unui denunţ îndreptat împotriva domnului Klaus Werner Iohannis, a fost repartizat unui procuror care l-a şi soluţionat la data de 20.11.2014.

Adresa de comunicare a soluţiei a fost semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în virtutea funcţiei de conducere şi în exercitarea atribuţiilor de reprezentare a unităţii de parchet. În acea perioadă domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Soluţia a fost comunicată petentului de către agentul poștal, prin înmânare personal şi sub semnătură, existând în acest sens la dosar dovada de primire întocmită în data de 28.11.2014.  În adresa de comunicare este indicată calea legală expres prevăzută în Cpp şi termenul în care petentul ar fi avut posibilitatea să atace soluţia în situaţia în care ar fi considerat-o nelegală.

Toate aceste precizări sunt necesare în contextul în care se urmăreşte, prin lansarea de informații false şi afirmații calomnioase, acreditarea ideii  că procurorul general Augustin Lazăr nu ar fi spus adevărul  atunci când a afirmat că nu a soluţionat niciun dosar privind pe domnul Klaus Werner Iohannis. În realitate, soluția a fost dată de către procurorul de caz prin ordonanță, iar ulterior soluția a fost comunicată reclamantului printr-o adresă semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În mod voit intenționat și tendențios, unele instituții media încearcă să creeze confuzie între cele două etape/documente, urmărind dezinformarea opiniei publice, în condițiile în care, în data de 9 ianuarie 2019, Biroul de informare şi relaţii publice a emis un comunicat de presă în care a prezentat toate aceste informaţii. În plus, concluziile Raportului Inspecției Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 evidențiază aceeași situație de fapt, precizând că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la domnul Klaus  Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate.

Din expunerea faptică și cronologică a dosarului menționat anterior, reiese cu claritate faptul că soluția a fost dată de un alt procuror și nu de domnul Augustin Lazăr, care – în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2014 – a semnat doar adresa de comunicare a soluției către reclamant, semnarea corespondenței de acest tip fiind atribuție de serviciu a conducătorului unității de parchet.