MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Trimitere în judecată a unui inculpat, în stare de arest preventiv, pentru două infracțiuni de trafic de influență - SUPC – PÎCCJ

18 noiembrie 2020

 

 

 

                                                                       

COMUNICAT

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii  în concurs real și în stare de recidivă a două infracțiuni de trafic de influență, prevăzute  de art. 291 alin. 1 din Codul penal,  ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal și cu aplicarea art. 41 din Codul penal.

În fapt, inculpatul, în perioada martie 2020 – august 2020, folosind identități fictive, a lăsat o persoană să creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Serviciului de Informații Externe, membri ai unor comisii de concurs, promițând în această perioadă că îi va determina pe respectivii funcționari publici să îndeplinească acte ce intrau în sfera îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze demersurile necesare angajării prin concurs a acestei persoane pe un post de conducere din cadrul Serviciului de Informații Externe. În acest scop, în mod direct și pentru sine, a pretins și a primit în mai multe rânduri, în total, în perioada 25.05.2020 – 11.09.2020, sumele de 8.000 de lei și 650 de euro, precum și două cuțite de vânătoare ce valorau împreună 255 de lei.

În aceeași perioadă martie 2020 – august 2020, inculpatul a lăsat-o o altă persoană să creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Serviciului de Informații Externe, membri ai unor comisii de concurs, promițând în această perioadă că îi va determina pe respectivii funcționari publici să îndeplinească acte ce intrau în sfera îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze demersurile necesare angajării prin concurs a acestei persoane pe o funcție din cadrul Serviciului de Informații Externe. În acest scop, în mod direct și pentru sine, a pretins și a primit în total, în perioada 19.06.2020 – 20.07.2020, suma 3.500 de lei.

În cursul efectuării urmăririi penale, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Mehedinți, spre competentă soluționare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.