MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Participarea procurorului general al PÎCCJ la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. Jean Pradel la Univ. ”Al.I.Cuza” din Iași

                                                                                                         20 decembrie 2016

 

Comunicat

 

La data de 16 decembrie 2016, domnul Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a participat la ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa profesorului universitar doctor emerit Jean Pradel, de la Universitatea Poitiers din Franţa, eveniment ce s-a desfăşurat la Universitatea ”Al.I.Cuza” din Iași. 

Înaltul titlu universitar i-a fost acordat profesorului Jean Pradel ca recunoaștere a excelenţei în activitatea academică şi ca semn de apreciere a contribuţiei sale originale la prestigiul şi dezvoltarea dreptului penal şi a ştiinţelor penale, Domnia Sa fiind o personalitate marcantă a acestui domeniu al dreptului, apreciată  la nivel internațional.

Comisia de elaborare a Laudatio pentru profesorul emerit Jean Pradel a avut următoarea componență: prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi (preşedinte), prof univ. dr. Jean-Cristophe Saint-Pau, decanul Facultăţii de Drept din Bordeaux, prof. univ. dr. Augustin Lazăr - Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Cristina Rotaru – Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti (judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) și prof. univ. dr. Ovidiu Predescu – Universitatea Ecologică din Bucureşti (consilier al procurorului general).

Totodată, în aceeași zi, domnul Augustin Lazăr a participat și la festivitatea organizată la Palatul Universității din Iași, în care a funcționat Senatul României în perioada 1916-1918. Prin organizarea evenimentului s-a celebrat împlinirea a 100 de ani de la momentul în care Iașul a devenit capitală de război și a găzduit instituțiile fundamentale ale Statului Român. La ceremonie au participat numeroase oficialități, printre care și Excelența Sa, domnul Francois Saint-Paul, Ambasador al Franței în România.