MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

28 noiembrie 2016

 

PRECIZARI

 

Având în vedere informațiile cuprinse în conținutul articolului publicat pe site-ul Lumea Justiţiei, apărut în ziua de 27.11.2016 cu titlul „MANA CRIMINALA LA PICCJ - A disparut de pe siteul PICCJ comunicatul din 18 mai 2012 cu pozitia Laurei Kovesi despre acuzatia de plagiat a tezei ei de doctorat. Disparitia comunicatului nu e mai veche de 27 septembrie 2016, cand deputatul Sebastian Ghita a denuntat aranjamentele din comisia speciala. In document se vorbea de av. Gheorghita Mateut, despre care sunt zvonuri ca s-au depistat indicii temeinice in ancheta deschisa la PICCJ dupa denuntul lui Ghita. Care sa fie mobilul crimei?” şi pentru a preîntâmpina difuzarea în continuare a unei informaţii eronate, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări:

La data de 14.11.2016, a fost lansat noul site al Ministerului Public (www.mpublic.ro). Întrucât arhiva de pe vechiul site este în curs de preluare, concomitent cu noul site este disponibil/activ online şi vechiul site, la adresa old.mpublic.ro, unde pot fi accesate documentele emise de Biroul de informare şi relaţii publice inclusiv punctul de vedere exprimat la data de 18.05.2012 de către doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, referitor la teza sa de doctorat.

Urmând cronologia faptelor succedate este de observat că la data de 27.09.2016, la care Direcţia Naţională Anticorupţie a remis presei un comunicat ce viza aceeaşi chestiune şi în cuprinsul căruia se făcea referire printr-un link la „comunicatul” Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 18.05.2012, era funcţional doar vechiul site al Ministerului Public.

Materialul despre care se afirmă că „a dispărut de pe siteul PICCJ” reprezintă punctul de vedere exprimat de doamna Laura Codruţa Koveşi în legătură cu informaţiile difuzate în perioada în care deţinea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost postat la data de 18.05.2012 pe site-ul instituţiei la rubrica „Puncte de vedere” (cu această titulatură fiind înregistrat în evidenţele BIPRP sub nr. 1704/VIII-3/2012 din 18.05.2012) şi nu la cea de „Comunicate”, unde, de altfel, a rămas de atunci şi până în prezent.

Am aprecia dacă pe viitor s-ar acorda o mai mare atenţie informaţiilor difuzate în legătură cu activitatea instituţiei noastre şi numai după  o prealabilă verificare a aspectelor de lămurit, prin intermediul structurii de comunicare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel încât, conform deontologiei profesionale ce incumbă oricărui jurnalist, opinia publică să fie corect informată.