PUBLIC MINISTRY
Prosecutor’s Office attached to the High Court of Cassation and Justice

Comunicat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

 

07.04.2020

 

Cu privire la informaţiile difuzate de postul Antena 3, în data de 07.04.2020, în care se menţionează că  o cantitate uriaşă de teste pentru depistarea infecţiei cu Covid-19 este blocată de procurori, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti formulează următoarele precizări:

           

Într-o cauză penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prevăzută de articolul 244 alin.1 şi 2 Cod penal, au fost ridicate de la sediul unei societăţi comerciale  un număr de 684 de teste inscripţionate „Core Test – One Step Test Kit” care erau prezentate, în mediul online, drept teste rapide pentru depistarea infecţiei cu Covid-19 şi de la o altă societate comercială un număr de 9360 de teste inscripţionate „VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test”, care încheiase un contract de vânzare - cumpărare având ca obiect 10.000 teste către prima societate comercială.

În cuprinsul prospectului întocmit de producătorul chinez se menţionează, în mod expres, că testele nu pot fi folosite pentru diagnosticarea cu Covid-19. Totodată,  prin adresa nr.3653/25.03.2020, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş a comunicat că testul „VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test” evidenţiază anticorpii ce apar după o infecţie (recentă sau mai veche) şi  testele nu sunt folosite pentru identificarea pacienţilor aflaţi în perioada de incubaţie sau pe cei aflaţi în infecţie acută la debutul acesteia.

Prin ordonanţele procurorilor de caz au fost dispuse mai multe constatări ştiinţifice care urmează să fie efectuate de către specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii şi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale pentru a se stabili caracteristicile testelor şi capacitatea lor de depistare a coronavirusului. Menţionăm că Ministerul Sănătăţii nu a formulat niciun răspuns, iar Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a comunicat un răspuns parţial, fără a fi înaintat un raport de constatare.

Prin cererea din data de 31.03.2020, societatea comercială a formulat o solicitare de restituire a celor 9360 de teste inscripţionate „VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test, iar  prin ordonanţa procurorului din data de 01.04.2020 s-a dispus respingerea cererii formulate de societatea comercială. S-a reținut că testele reprezintă obiectul material al infracţiunii de înşelăciune, constituie mijloace de probă şi urmează a fi efectuate constatări de către specialişti. Ordonanţa a fost comunicată prin e-mail la data de 02.04.2020 societăţii comerciale.

Se impune precizarea că nu au fost ridicate teste de la C.N. Unifarm S.A şi nici de la o societate comercială din China, ci doar de la cele două societăţi comerciale anterior menţionate care au sediul social în România.

Testele au fost ridicate pentru efectuarea constatărilor şi pentru a se evita inducerea în eroare a persoanelor cu privire la capacitatea acestora de depistare a infecţiei cu coronavirus, existând posibilitatea ca o persoana infectată cu virusul SARS COV-2 să aibă un rezultat fals negativ, ceea ce poate duce la un pericol de infectare a celor din jur şi întârzierea aplicării unui tratament adecvat.

La acest moment cercetările se efectuează cu maximă celeritate, fiind evaluată permanent posibilitatea restituirii testelor, în funcţie de evoluţia anchetei.