Ziua Europeană a Justiției Civile

                                                                                            26 octombrie 2018

                                                         

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

 În cursul zilei de 25 octombrie 2018, Ziua Justiției Civile, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost marcat acest moment simbolic pentru spațiul judiciar european prin organizarea unui eveniment la care au participat 70 de tineri, deopotrivă elevi, studenți și auditori de justiție.

Din partea Ministerului Public au fost prezenți procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, prim-adjunctul procurorului general, doamna Laura Oprean, doamna procuror Adriana Șandru, consilier al procurorului general, domnul Romulus Varga, procuror șef al Secției de urmărire penală și criminalistică, domnul Gheorghe Cosneanu, procuror șef al Secției parchetelor militare, și doamna procuror Antonia-Eleonora Constantin, procuror șef al Secției judiciare.

În cadrul evenimentului, procurorul general, domnul Augustin Lazăr, a prezentat Galeria procurorilor generali, prezentând istoria instituției Ministerului Public, de la înființarea sa până în prezent.

De asemenea, au fost prezentate structura și modul de funcționare al Ministerului Public, atribuțiile diferitor structuri din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,  precum și specificul activității de urmărire penală și a rolului procurorului în procesul civil.

Întâlnirea a fost una interactivă, participanții formulând întrebări cu privire la diverse aspecte legate de activitatea instituției la care au răspuns procurorii prezenți. La finalul întâlnirii, participanților le-a fost prezentată biblioteca Ministerului Public și Centrul de presă.

Decizia de a celebra în fiecare an, la data de  25 octombrie, Ziua Europeană a Justiției Civile în întreaga Europă a fost luată la 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, obiectivul principal  fiind acela de a sublinia că justiția este un serviciu aflat în slujba cetățenilor, un mijloc de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.

img1_c_26102018.jpg

img2_c_26102018.jpg

img3_c_26102018.jpg