REPREZENTARE INSTITUŢIONALĂ EXTERNĂ

stema_rotunda_mica.png

 

Vizite de lucru efectuate de procurorul general în temeiul  art. 76 din Legea 304/2022 

 2023  
Nr.
crt.
Oraş/Ţara Perioada Eveniment Activităţi
1. St. Julian’s - Malta 3-5 mai 2023 Cea de-a 14-a conferință a Rețelei procurorilor generali și instituțiilor echivalente ale curților supreme ale Uniunii Europene - NADAL Lucrările conferinței au constat în continuarea discuțiilor avute la întâlnirile anterioare ale Rețelei Nadal privind dezvoltarea și consolidarea viitorului rețelei, precum şi îmbunătățirea schimbului de informații. S-au analizat recentele hotărâri ale Curții Europene de Justiție privind protecția datelor și lupta împotriva infracțiunilor grave.
Invitația de participare a fost primită în data de 9 ianuarie 2023 de la  organizatorul evenimentului, Rețeaua NADAL, având în vedere statutul de membru al rețelei.
2. Haga – Regatul Țările de Jos 3 iulie 2023 Deschiderea Centrului internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) Eveniment de lansare organizat la 3 iulie 2023, la sediul EUROJUST de la Haga, a Centrului internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA), marcând un pas important în eforturile de asigurare a responsabilității pentru crimele comise în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, a avut loc o întâlnire pentru semnarea unor modificări aduse cadrului legal privind echipele comune de anchetă.
Invitația a fost primită în data de 16 iunie 2023.
3.

Londra –Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

24-27 septembrie 2023 A 28-a Conferință anuală și întâlnire generală a Asociației Internaționale a Procurorilor IAP Tema conferinței a fost: „Procesul de schimbare al infracțiunilor în secolul 21: provocări și răspunsuri”. S-au purtat discuții despre adaptabilitatea rețelelor criminale, exploatarea și dezvoltarea noilor tehnologii de investigare, metodele noi de comitere a infracțiunilor.
Invitația a fost primită în data de 21 martie 2023.
4. Haga – Regatul Țărilor de Jos 4-6 octombrie 2023 A 17-a Întâlnire a Forumului Consultativ al Procurorilor Generali și a directorilor de Parchete Cea de-a 17-a Întâlnire a Forumului Consultativ al procurorilor generali și a directorilor de parchete a fost organizată de Eurojust, Parchetul General din Suedia și Parchetul General din Spania. Discuțiile au avut ca teme: „Răspunsul judiciar privind războiul din Ucraina”, „Îmbunătățirea rolului procurorilor în structura EMPACT”, „Provocări în protejarea mediului prin intermediul dreptului penal”.
Invitația a fost primită în data de 9 februarie 2023.
5. Atlanta - SUA 11-15 decembrie 2023 Conferința Statelor Părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției Conferința Statelor Părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției, organizată de Biroul ONU pentru droguri și Criminalitate (UNODC), a avut loc pentru a celebra a 20-a aniversare a Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC) și pentru a stabili viziunea viitoare comună asupra activității luptei anticorupție.
În marja evenimentului, România a organizat și un side event, cu participarea procurorului șef al Parchetului național financiar din Franța, dl. Jean-François Bohnert și d-lui Peter Halpern, consilier juridic rezident anticorupție în Europa Centrală și procuror federal în cadrul Departamentului de Justiție al SUA, ocazie cu care dl. procuror general Alex Florența a prezentat cadrul legal intern și arhitectura instituțiilor implicate în lupta anticorupție din România.
La conferința UNODC a participat dl. procuror general al PÎCCJ, Alex Florența. 
Invitația a fost primită în data de 24 aprilie 2023.

 

 2024  
Nr.
crt.
Oraş/Ţara Perioada Eveniment Activităţi
1. Strasbourg - Franța 25-26 ianuarie 2024 Întâlniri cu reprezentanții CEDO și participare la „Deschiderea Anului Judiciar al Curții Europene a Drepturilor Omului” Deschiderea Anului Judiciar al Curții Europene a Drepturilor Omului” și întâlniri cu reprezentanții CEDO, evenimente organizate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Tema seminarului: „Revizuirea principiului subsidiarității în epoca responsabilității partajate”.
Invitația a fost primită în data de 8 decembrie 2023.
2.

Kiev – Ucraina

 27 februarie – 1 martie 2024 Întâlnirea de coordonare CM/LT-PL-UA/20240229/70384-70506-71434 Conferința „Uniți pentru Justiție. Uniți pentru Moștenirea Culturală”, desfășurată în data de 27 februarie 2024 la Kiev – Ucraina, eveniment organizat de Procuratura Generală a Ucrainei cu scopul de a examina dificultățile apărute și a asigura un răspuns comun al Ucrainei și al comunității internaționale pentru protecția efectivă a moștenirii culturale.
Cu această ocazie a fost semnată și prelungirea cadrului legal privind echipa comună de anchetă (JIT) din care face parte și România privind investigarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei.
Evenimentul a fost organizat de Procuratura Generală a Ucrainei.
Ministerul Public a fost reprezentat la această manifestare de către dl. procuror general al PÎCCJ, Alex Florența și d-na Daniela Dediu, procuror șef birou în cadrul Secției Parchetelor Militare.
Invitația a fost primită în data de 9 februarie 2023.
3.

Roma – Italia

10-12 martie 2024 Vizita de lucru la Ministerul italian al justiției În cadrul vizitei, a avut loc o întâlnire de lucru cu  ministrul italian al justiției, dl. Carlo Nordio, și cu dl. Alfredo Pompeo Viola, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Casație a Republicii Italiene. Discuțiile s-au axat pe tema cooperării judiciare în materie penală. În cadrul întrevederii cu procurorul general adjunct, s-a convenit și asupra semnării unui memorandum de înțelegere între cele două instituții.
Invitația a fost primită în data de 20 februarie 2024.
4. Sao Paolo, Brasilia și Rio de Janeiro - Brazilia 7-13 aprilie 2024 Întâlniri cu procurorul general al Braziliei, cu procurorul general al statului São  Paolo și cu secretarul național privind politica drogurilor Procurorul general a făcut parte din delegația oficială a României, sens în care a avut întâlniri de lucru cu omologii din Brazilia în scopul dezvoltării cooperării între instituțiile din cele două state. Au avut loc discuții cu procurorul general al Braziliei și cu procurorul general al statului São Paolo în scopul stabilirii unui canal direct de cooperare judiciară care să permită un schimb de date și informații mai rapid între unitățile de parchet din cele două state, precum și cu Secretarul național privind politica drogurilor pentru un schimb de bune practici cu accent pe metodele de combatere eficientă a fenomenului traficului de droguri și a criminalității organizate transnaționale. În cadrul întâlnirii bilaterale s-a convenit implementarea unui canal de comunicare direct între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General al Republicii Federative Brazilia, care să permită o cooperare judiciară mult mai rapidă între autoritățile judiciare din cele două state, precum și un schimb rapid de informații și expertiză în domeniile de interes comun. Demersul s-a înscris în strategia generală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de implementare a unor canale de comunicare directă și semnării unor memorandumuri de înțelegere cu autoritățile judiciare din diferite jurisdicții, care să permită o cooperare judiciară mai rapidă și mai eficientă, în contextul globalizării activităților infracționale.
Invitația a fost primită în data de 28 martie 2024.
5. Luxembourg 26 - 28 mai 2024 Cea de-a 15-a Reuniune NADAL În cadrul reuniunii au avut loc dezbateri pe teme de actualitate, precum jurisprudența la nivelul Uniunii Europene privind păstrarea datelor electronice și impactul asupra legislațiilor naționale și a procedurilor penale, noile inițiative europene în domeniul justiției și rolul EUROJUST în lupta împotriva criminalității transfrontaliere.
De asemenea, au fost analizate noile instrumente aflate în negociere în cadrul Consiliului Uniunii Europene, instrumente menite să genereze un răspuns eficient la nivel european în lupta contra crimelor împotriva umanității, în special în contextul războiului din Ucraina.
În marja aceluiași eveniment,  a avut loc o întâlnire de lucru la Parchetul European,  unde au fost luate în discuție provocările actuale legate de lupta contra fraudei împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene și întărirea cooperării cu statele membre și statele terțe.
6. Baku - Azerbaidjan 29 septembrie – 2 octombrie 2024 Cea de a 29-a Conferință Anuală și Adunare Generală a Asociației Internaționale a Procurorilor Conferința a abordat teme majore de actualitate privind echilibrul celor trei piloni ai unei justiții penale independente, victimele și martorii în procesul penal, precum și rolul procurorilor în statul de drept într-o eră digitală – provocări și răspunsuri.
A fost semnat un memorandum de înțelegere între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Procuratura Generală a Republicii Azerbaidjan, menit să creeze contacte directe între cele două instituții și să faciliteze cooperarea judiciară în materie penală.
7. Haga – Regatul Țărilor de Jos 17 – 18 octombrie 2024 Cea de-a 18-a Întâlnire a Forumului Consultativ al Procurorilor Generali Întâlnirea a fost organizată de Eurojust, Parchetul General din Ghent – Belgia și Parchetul General din Ungaria.
Discuțiile au avut ca principale teme „Cooperarea internațională în faza de execuție: aplicarea măsurilor de investigație în urmărirea și confiscarea bunurilor infracțiunii”, „Proprietatea intelectuală și infracțiunile legate de aceasta”, „Înființarea Rețelei Europene Judiciare de Crimă Organizată – EJOCN”, „Transferul de proceduri” și „Cooperarea cu țări terțe prioritare”.
Invitația a fost primită în data de 6 iunie 2024.
8. Chișinău, Republica Moldova 18 – 19 noiembrie 2024 Întâlniri de lucru cu reprezentanți ai sistemului judiciar din Republica Moldova Procurorul General Alex Florența a avut o întâlnire de lucru cu domnul Ion Munteanu,  procurorul general al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, în marja căreia a fost abordată problema cooperării între cele două instituții și nevoia de a oferi un răspuns coerent față de provocări comune în contextul actual marcat de conflictul armat aflat la granița celor două state, precum și dezvoltarea unor noi forme de criminalitate cu care se confruntă cele două state. Totodată, s-a convenit dezvoltarea în continuare a cooperării judiciare în materie penală între cele două state, stabilirea unui plan de dezvoltare pentru paliere prioritare, cu accent pe combaterea criminalității organizate și a corupției, precum și oferirea de sprijin instituțional din partea PÎCCJ în procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană..
De asemenea, a avut  întrevederi cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Procurorilor, ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ai Procuraturii Anticorupție, ai Inspectoratului General de Poliție și ai Ministerului Justiției din Republica Moldova
Invitația a fost primită în data de 6 noiembrie 2024.
 Notă: Biletele de avion au fost achiziționate la clasa Economic, iar rezervările la hotel s-au încadrat în planurile tarifare prevăzute de lege.