Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de doi medici și un manager de spital. Instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului

3  martie  2023

 

 

 

COMUNICAT

 

 

În continuarea comunicatelor de presă din datele de 17 februarie 2023  și 18 februarie 2023 , Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

  1. Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de trei persoane fizice, după cum urmează:

 

  • Medic cardiolog, pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. În fapt, suspectul,  în calitate de medic cardiolog, i-a furnizat stimulatoare și defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaște inculpatului care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare. Acesta din urmă a implantat dispozitivele medicale menționate unor pacienți cu ignorarea riscului de a provoca acestora probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la  reutilizarea lor deși acest lucru este interzis de legislația primară și având drept urmare lezarea dreptului constituțional al pacienților la sănătate.

 

  • Șef clinică de cardiologie în perioada 2017 - iulie 2022, pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. În fapt, suspectul a avizat, cu încălcarea legislației în domeniu, un înscris conținând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menționate în primul rând stimulatoarele și defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință în cadrul Secției Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iași. Totodată, suspectul a semnat și avizat în anul 2018, cu ignorarea și încălcarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienți decedați", precum și ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) - în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare", care nu au fost înregistrate și avizate de către consilierul juridic al unității medicale.

 

  • Fost manager al unui spital din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).  În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unității medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate publică Iași, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-și astfel în mod defectuos atribuțiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la  desfășurarea în condiții optime a activității în cadrul persoanei juridice publice și cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienților erau protejate, girând acțiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare.

 

 II. În aceeași cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la mai multe bunuri ridicate cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, printre care:

  • sumele de 112.250 de lei, 73.580 de euro și 750 de USD - de la suspectul care are calitatea de medic cardiolog;
  • sumele de  22.000 de lei, 24.210 euro, 1.607 USD, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 300 de franci elvețieni, 300 de lire sterline și 200 de coroane daneze - de la suspectul ce are calitatea de fost șef al clinicii de cardiologie a spitalului din municipiul Iaşi;
  • suma de 5.100 de euro ridicată de la suspectul ce are calitatea de fost manager al spitalului;
  • sumele 8.400 de lei și 455 de euro – ridicate de la unul dintre medicii față de care s-a dispus anterior punerea în mișcare a acțiunii penale.

 

De asemenea, prin ordonanță s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului în vederea reparării prejudiciului cauzat persoanelor vătămate, acoperirii cheltuielilor judiciare și în vederea confiscării extinse cu privire la următoarele bunuri deținute de către inculpatul care o operaționalizat rețeaua: un apartament situat în municipiul Iași, un imobil (teren și construcție) edificat fără autorizație de construcție în comuna Movileni județul Iași, alte două construcții și șapte terenuri, sumele de 20.270 de lei și 950 de euro, precum și 36 de tablouri, aflate în prezent în custodia Muzeului de Artă din Iași, tablouri ce poartă semnătura unor pictori precum Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian și Theodor Aman.

 

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de doi medici și un manager de spital. Instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului | Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Eroare

Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.