MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Vizita de lucru în România - Jean-Claude Marin - PG al Franţei

                                                                                                    3 noiembrie 2017

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:    

În perioada  2 - 4 noiembrie 2017, domnul Jean-Claude Marin, procurorul general al Parchetului General al Curții de Casație a Franței, efectuează o vizită de lucru în România, la invitaţia domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

În cursul zilei de ieri, 2 noiembrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc o masă rotundă la care au participat domnul Jean-Claude Marin, domnul Augustin Lazăr, doamna Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, doamna Mariana Ghena, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), membrii Secţiei de procurori din cadrul CSM, doamna Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), domnul Daniel Horodniceanu, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), consilierii procurorului general al României, precum şi procurori cu funcţii de conducere sau de execuţie din cadrul Ministerului Public.

În cadrul întrevederii de lucru s-a discutat despre organizarea şi funcţionarea parchetelor şi a Consiliului Superior al Magistraturii din Franţa, precum şi despre cariera, statutul, independenţa şi pregătirea profesională a magistraţilor.

Totodată, au fost purtate discuţii privind necesitatea continuării colaborării dintre autorităţile judiciare române şi franceze, subliniindu-se excelenta cooperare existentă până în prezent în materii precum: traficul unor bunuri aparţinând patrimoniului cultural, traficul cu fiinţe umane şi în special cel cu minori, precum şi în materia combaterii infracţiunilor transfrontaliere, a criminalităţii organizate şi a terorismului.

Astăzi, 3 noiembrie 2017, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, domnul Jean-Claude Marin, procurorul general al Parchetului General al Curții de Casație a Franței, a susţinut o conferinţă cu tema „Le Parquet europeen”. La eveniment au fost prezenţi Excelenţa Sa doamna Michele Ramis, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, doamna Simina Tănăsescu, consilier al Administraţiei prezidenţiale, doamna Andra Trandafir, prodecan al Facultăţii de Drept, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, membrii Secţiei de procurori din cadrul CSM, procurorii şefi ai structurilor specializate ale Ministerului Public. Totodată, au participat procurori cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul PÎCCJ, DNA şi DIICOT, precum şi de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Lucrările conferinţei s-au bucurat de o largă participare a studenţilor de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, precum şi ai Universităţii Româno-Americane.

Domnul Jean-Claude Marin a făcut o prezentare detaliată a Parchetului European privind modul de organizare, funcţionare şi competenţa acestei instituţii judiciare europene, al cărei obiectiv principal îl constituie combaterea infracţiunilor de fraudare a fondurilor europene, respectiv protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

La finalul prezentării i-au fost adresate domnului Jean-Claude Marin, procurorul general al Parchetului General al Curții de Casație a Franței, o serie de întrebări formulate de către studenţi şi procurori, activitatea având şi un pronunţat caracter interactiv.

poza_c_03112017_1.jpg

poza_c_03112017_2.jpg

poza_c_03112017_3.jpg

poza_c_03112017_4.jpg