A X-a aniversare a Rețelei procurorilor generali din UE

                                                                                                          18 mai 2018

           

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să comunice următoarele:

 În perioada 16 – 18 mai 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a participat la cea de-a X-a Reuniune aniversară a Rețelei procurorilor generali și șefilor instituțiilor echivalente de pe lângă curțile supreme ale statelor membre ale Uniunii Europene (Rețeaua NADAL), ce a fost avut loc la Paris, la sediul Curții de Casație a Republicii Franceze. Manifestarea a fost prezidată de procurorul general de pe lângă Curtea de Casație a Republicii Franceze, domnul Jean-Claude Marin.

În cadrul reuniunii au fost prezentate sistemele de drept din Uniunea Europeană – sistemul continental, sistemul jurisprudențial (common law) și sistemul federal, fiind subliniată diversitatea ministerelor publice din cadrul Uniunii Europene și tendințele comune ale acestora.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a prezidat în cadrul conferinței secțiunea intitulată ”Instrumente europene de cooperare”. În deschidere, domnul Augustin Lazăr a mulțumit Parchetului General al Curții de casație franceze pentru excelenta organizare a acestui important eveniment și, în mod personal, procurorului general al Curții de casație  franceze, domnul Jean-Claude Marin. La finalul discuțiilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut o sinteză a  materialelor prezentate și a expus  viziunea proprie asupra modului de armonizare a politicii europene de cooperare judiciară prin instrumentele de cooperare judiciară: Eurojust, Rețeaua Judiciară Europeană și magistrații de legătură.

De asemenea, domnul Augustin Lazăr a susținut o comunicare intitulată “Instrumente de cooperare europeană – 2018”, dedicată Anului european al patrimoniului cultural, în cadrul căreia a relevat experiența românească în ceea ce privește cooperarea judiciară și soluționarea unor cazuri având ca obiect recuperarea bunurilor aparținând patrimoniului cultural.

O altă secțiune a fost dedicată problematicii noii instituții a Parchetului european,  garanțiilor operaționale și perspectivelor acestuia în spațiul judiciar european, precum și luptei contra fraudei transfrontaliere.

Din delegația Ministerului Public din România au mai făcut parte domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și doamna Nadina Spînu, procuror șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe. 

c_18052018_1.jpg

c_18052018_2.jpg

c_18052018_3.jpg.png