Condamnare definitivă companie națională - Vătămare corporală din culpă

                                                                                        18 noiembrie 2019

 

Comunicat

 

În continuarea comunicatului de presă din data de 27 decembrie 2017, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să comunice următoarele:

Prin Decizia penală nr. 633/2019 din 17 octombrie 2019 a Curții de Apel Alba Iulia, pronunțată în dosarul penal nr. 2174/240/2017, a fost admis apelul declarat de inculpata Compania Națională Căi Ferate CFR SA împotriva sentinței penale nr. 21/04.03.2019 a Judecătoriei Hațeg, instanța de apel dispunând reducerea pedepsei de la 1.200.000 lei amendă penală la 75.000 lei amendă penală înlăturarea pedepsei complementare prev. de art. 136 alin. 3 lit. f Cod penal, cu menținerea restului dispozițiilor sentinței apelate.

Menționăm că, prin sentința penală nr. 21/04.03.2019 a Judecătoriei Hațeg, Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R." S.A. a fost condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă la 1.200.000 lei amendă (5.000 lei x 240 de zile amendă). De asemenea, instanța a aplicat inculpatei pedeapsa complementară a           afișării în extras a hotărârii definitive de condamnare, respective a dispozitivului acesteia, în toate stațiile C.F.R. de pe teritoriul țării, pentru o perioadă de trei luni.

Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R." S.A. a fost trimisă în judecată prin rechizitoriul procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în care au reţinut ca situaţie de fapt că, la data de 14 septembrie 2014, în stația de cale ferată Subcetate, din județul Hunedoara, a avut loc un accident de trafic feroviar, în urma căruia unei persoane i-a fost amputat membrul superior stâng.

Din probatoriul administrat în dosar a reieșit că accidentul s-a produs ca urmare a lipsei indicatoarelor de orientare a călătorilor, care să permită identificarea peroanelor și a platformelor corespunzătoare fiecărei linii de cale ferată și pe care compania era obligată să le monteze .

Totodată, din probe a rezultat și faptul că stația CF Subcetate nu deținea autorizație de funcționare și nu a luat măsuri specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare, funcționând ilegal.