foto_pg1.jpg

Alex Florin FLORENȚA a fost numit în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe 30 martie 2023.

Anterior a îndeplinit diferite funcții de conducere la nivelul  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, respectiv procuror șef secție și procuror șef  birou în cadrul DIICOT – Structura Centrală (ianuarie 2021 - martie 2023), procuror șef al DIICOT -Serviciului Teritorial Timișoara (februarie 2016 - ianuarie 2021) și procuror șef al DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu (septembrie 2013 – februarie 2014). Din aceste poziții a coordonat activitatea de urmărire penală în cazuri complexe de criminalitate organizată, trafic de persoane și macro-criminalitate economico-financiară și, totodată, a efectuat activitate de urmărire penală în cazuri complexe de trafic de droguri, trafic de persoane și criminalitate informatică.

În perioada august 2015 – februarie 2016, și-a desfășurat activitatea în cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timișoara, efectuând activitate de urmărire penală în cazuri complexe de corupție și afectarea intereselor financiare ale UE.

În perioada februarie 2010 – aprilie 2012 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, iar în perioada august 2008 – februarie 2010 procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, efectuând activitate de urmărire penală în cazuri de criminalitate economico-financiară și cazuri de mare violență. 

Are experiență în managementul proiectelor realizate cu fonduri europene, fiind coordonator al proiectului SNOW WHITE - “Combaterea coordonată a noilor tendințe în traficul de droguri”, cofinanțat de Comisia Europeană, care s-a derulat în intervalul decembrie 2018 – octombrie 2022 și care a avut ca parteneri PÎCCJ, DIICOT, Parchetul Federal din Belgia și Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției din Lituania.

În decursul carierei a participat în calitate de expert la numeroase sesiuni de training, conferințe și colocvii internaționale în domeniile de specialitate în care și-a desfășurat activitatea, derulate sub egida UNODC și EU-ACT, având competențe lingvistice în limbile engleză, spaniolă și franceză.

Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității ”Al.I.Cuza” din Iași -  promoția 2002, al  Institutului Național al Magistraturii (2006-2008), precum și al masteratului de ”Studii de Securitate Globală” la Universitatea de Vest din Timișoara (2017-2019).