MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

 

Dimitrie-Bogdan LICU a fost numit prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  la 11 martie 2020.

Are o experienţă de peste şase ani în funcţii de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ocupând atât funcţiile de adjunct şi de prim-adjunct al procurorului general dar şi pe cea de procuror general, prin delegare.

În perioada 17 februarie 2006-17 februarie 2012 a ocupat funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale, fiind candidatul celei mai mari unităţi din ţară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În mandatul său de vicepreşedinte al Consiliului (12 ianuarie 2009 – 12 ianuarie 2010), a reuşit să elimine posibilitatea invocării clauzei de salvgardare pe justiţie pentru România care, potrivit art.38 din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României la Uniunea Europeană, ar fi putut fi activată cel târziu la data de 1 ianuarie 2010 (atât raportul intermediar din 12 februarie 2009, cât şi cel privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare  din  22 iulie 2009, au arătat progresele realizate în domeniul reformei judiciare şi  luptei împotriva corupţiei).

A ocupat funcţia de procuror şef  al Secţiei de supraveghere a urmăririi penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în perioada 15 aprilie 2001-15 iunie 2005.

A fost numit, prin concurs, în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în anul 1996.

Este licenţiat în ştiinţe juridice al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind absolventul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret.