Proiectul WESTEROS 2 – ISFP-2019-AG-THB Continuarea consolidării capacităţii de combatere a traficului de persoane
cu accent pe prevenire, cooperare şi recuperarea produselor infracţiunii

 

steag_ue_model.png

This project is funded by
    the European Union’s Internal Security Fund - Police

 

Proiectul cu finanţare externă nerambursabilă de tip grant nr. ISFP-2019-AG-THB-WESTEROS 2 "Further Enhancing the Fight Against Trafficking in Human Beings by Focusing on Prevention, Cooperation and Recovery of Crime Proceeds" este finanţat de Comisia Europeană prin Fondul de Securitate Internă ISF-Police 2019. Proiectul continuă și dezvoltă rezultatele proiectului anterior WESTEROS ISFP-2017-AG-THBX-815267 și are ca principal scop facilitarea și îmbunătățirea schimbului de cunoștințe la nivel strategic, operaţional și de politici publice între partenerii proiectului în domeniul combaterii traficului de persoane.   

Consorțiul proiectului:

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Poliția Federală din Belgia (BE) și Școala Națională de Magistratură din Polonia (KSSIP PL).

Perioada de implementare: 1  ianuarie 2021 – 31  decembrie 2022 (24 luni)

Bugetul proiectului: 389.809 euro, din care co-finanțarea UE 90%

Obiectivul 1: Îmbunătățirea capacității instituțiilor de a investiga și trimite în judecată cazurile de trafic de persoane

Activități implementate:

• 6 sesiuni de cursuri de formare specializate organizate în România în perioada 2021 – 2022, la care au participat 158 procurori, judecători, poliţişti şi alţi specialişti din cele 3 țări partenere, în domeniul tehnicilor de audiere a victimelor traficului de persoane, managementul cauzelor complexe de trafic de persoane şi limitele urmăririi penale în cauzele transfrontaliere de trafic de persoane.

• 3 ghiduri pentru practicienii din domeniul combaterii traficului de persoane, axate pe tehnici investigative, metodologii operative şi practică judiciară relevantă.

Obiectivul 2: Îmbunătățirea capacității în domeniul investigațiilor financiare prin organizarea de formare specializată pentru instituțiile din statele partenere.

Activități implementate:

• Două sesiuni de cursuri specializate în domeniul investigațiilor financiare și recuperării bunurilor în cauzele de trafic de persoane pentru 50 procurori, judecători şi poliţişti, organizate de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în calitate de partener de proiect, în perioada septembrie – octombrie 2022.

Obiectivul 3: Scăderea cererii de servicii în domeniul traficului de persoane prin dezvoltarea unei teorii a schimbării în comportamentul publicului.

Activități implementate:

• Realizarea si derularea unei campanii de prevenire şi sensibilizare, atât online cât și outdoor, care a vizat scăderea cererii pentru serviciile oferite de victimele traficului de persoane, intitulată ”Închisoarea nu este doar între gratii! Libertatea unei victime a traficului de persoane depinde de alegerile tale!”, implementată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) în calitate de partener de proiect : https://anitp.mai.gov.ro/westeros-2/

Conferinţa finală a proiectului : 24 noiembrie 2022, Bucureşti

https://www.diicot.ro/mass-media/3805-comunicat-de-presa-25-11-2022

Informaţii suplimentare:

https://anabi.just.ro/stiri/continuarea-consolidarii-capacitatii-de-combatere-a-traficului-de-persoane-cu-accent-pe-prevenire-cooperare-si-recuperarea-produselor-infractiunii-westeros-2
 

steag_ue_model1.png
This project is funded by
    the European Union’s Internal Security Fund - Police

Conţinutul acestei pagini reprezintă doar punctul de vedere al autorului şi este responsabilitatea exclusivă a acestuia. Comisia Europeană nu acceptă nicio resposnsabilitate în ceea ce priveşte utilizarea informaţiilor prezentate.